Minden szülő legnagyobb félelme, hogy gyermeke beteg lesz. Ezt megelőzve a legtöbb szülő próbál tudatosan megtenni minden tőle telhetőt, hogy kivédje a betegségeket. Például vitaminokkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, mozgással „harcolnak” az egészséges gyermekkorért. Sajnos azonban vannak olyan betegségek, amelyek nem megelőzhetők. Ilyen a gyermekkori cukorbetegség, pontosabban az 1-es típusú cukorbetegség is. Ezt az autoimmun betegséget általában kisgyerekeknél vagy fiatal felnőtteknél diagnosztizálják. Sajnos a diabétesznek ez a típusa nem gyógyítható. Viszont megfelelő orvosi ellátással és állandó dietetikusi tanácsadással nagyon jól kordában tartható.

A gyermekkori cukorbetegség tünetei

Hogyan kerülhetők el a kellemetlen tünetek?

Szerencsére manapság egyre tájékozottabbak és elfogadóbbak az emberek. Sőt a gyermekekkel foglalkozó szakemberek (például bölcsődei gondozók, óvónők, tanítónők) az egyetemi képzés alatti években kötelező kurzusokon vesznek részt, ahol a cukorbeteg kisgyermekek gondozásáról tanulnak. Sajnos a diabétesz nagyon nagy önkontrollt, fegyelmezettséget, tudatosságot követel. Ezeknek a tulajdonságoknak az átlag gyerekek – életkorukból kifolyólag – híján vannak, ezért szüleikre és pedagógusaikra hárul a feladat, hogy körültekintően segítsék az érintett gyermeket, ebben a nehéz és lemondásokkal teli élethelyzetben. A gyermekkori cukorbetegség tünetei témával kapcsolatban megfelelő információkra van szükség, hogy helyesen tudjuk kezelni a kellemetlenségeket.

Mik lehetnek a gyermekkori cukorbetegség tünetei

Mivel a diabétesz kezelés nélkül súlyos szövődményeket okozhat, sőt kisgyermekeknél a magas vércukorszint veszélyes, akár életveszélyes állapotot is előidézhet, ezért nagyon fontos a kezdeti tüneteket megfigyelni és ismerni, hogy időben reagálhasson a szülő, vagy az intézményekben a gyermekekkel foglalkozó szakember.

A tünetek a következők lehetnek:

 • állandó szomjúságérzés,cukorbeteg gyereknek hasfájás tünete van
 • súlyvesztés,
 • gyakori vizelés,
 • fáradtság,
 • aceton szagú, kellemetlen lehelet,
 • vagy a megváltozott viselkedés is árulkodó lehet.

Ha pedagógusként vagy szülőként a fenti tüneteket észleljük egy gyermeknél, kérjünk azonnal segítségek a gyermekorvostól!

Mik a gyermekkori cukorbetegség kiváltó okai?

A nap folyamán rengeteg faktor növelheti, illetve csökkentheti a vércukorszintet. Ezek a legjelentősebbek, mindegyikre nagyon oda kell figyelni: A vércukorszintet megemelik a szénhidráttartalmú ételek és italok, valamint a fokozott stressz. Viszont kedvezően csökkenti a vér cukorszintjét a mozgás, a megemelt folyadékfogyasztás (természetesen cukormentes italok fogyasztása ajánlott!) és a kívülről bejuttatott inzulin.

inzulinzbeadás helye

Az inzulinigény megállapítása

Az inzulinigény megállapítása minden esetben egyéni szükségleteket vesz figyelembe. Nagyon fontos, hogy mindig kövessük a megfelelő szakember, dietetikus tanácsait. Kisgyerekeknél nagyon fontos, hogy a napirendet pontosan tartsuk, hiszen az inzulinhoz és az étkezésekhez kell igazodnia minden egyéb tevékenységnek. Ha például az óvodában kimarad a torna foglalkozás, akkor az óvónőnek egyeztetnie kell a szülővel, hogy milyen lépéseket kell megtenni a diabéteszes gyermekkel vércukorszintjének normális szinten való tartásához (például kevesebb inzulin beadása, vagy az étkezések idejének, esetleg mennyiségének megváltoztatása).

Az inzulinadagolás módjai

gyermek tollal vércukorszintet mér

 • A legelterjedtebb inzulinadagolási mód a toll (vagy pen), mely nagyon vékony tű segítségével juttatja a bőr alá az előre beállított inzulinmennyiséget. Ezt a gyermekek is könnyen tudják használni, ezért csak minimális segítséget (inkább csak felügyeletet) igényelnek hozzá.
 • Manapság kezd elterjedni a pumpás inzulinadagolás, mely egyik végét a bőr alá szúrva adagolja folyamatosan, 24 órán keresztül a beállított mennyiséget. Nagy előnye, hogy a bőrbe szúrt kanülről a pumpa csöve lecsatlakoztatható, így még kb. 1 órán át elég inzulin van a kanülnél, tehát ennél hosszabb ideig nem lehet a pumpát nélkülözni. Zuhanyzáshoz, úszáshoz, intenzív mozgáshoz szükséges csak levenni. Két funkciót szükséges ismernünk: étkezésekhez beadandó plusz inzulinbeállítás, valamint a százalékos beállítással például testmozgás idején lejjebb vehetjük az adagolást.

Bonyolultnak hangzik, de egy kis odafigyeléssel és gyakorlással nagyon sokat segíthetünk a diabétesszel küzdő gyermekeken. A legfontosabb, hogy mindig kérjünk segítséget a megfelelő szakembertől, akiben megbízunk.

Kiben bízhatok?

Legyen az gyermekkori cukorbetegség vagy bármilyen más dietetikai tanácsadásra lenne szükséged, fordulj bizalommal a MoDiet Budapest csapatához tanácsért. Évtizedes tapasztalat, barátságos, kedves és figyelmes dietetikusok várnak szeretettel. Amiben profi tanácsot adnak:

 • egyéni étrend kialakításamodiet logo
 • táplálkozási ajánlások várandósoknak
 • élsportolóknak versenydiéta összeállítása
 • emésztőszervi betegségben szenvedőknek személyre szabott étrend
 • ha fogyni szeretnél
 • vagy csak egészségesen táplálkoznál, de nem tudod hogyan kezdj neki.

tanácsot kérek