crohn betegség

Azt, hogy milyen magas a Crohn betegség halálozási arány Magyarországon nehezen lehetne megmondani, hiszen egy ismeretlen eredetű gyulladásos betegség, amely a bélrendszert támadja. Egy krónikus lefolyású betegség, amelyre ma még nincsen gyógymód. Tünetmentes periódusokat el lehet érni, de egy rendkívül sok szenvedéssel járó betegség. Gyermekek esetében kétszer annyiszor diagnosztizálják a Crohn betegséget, mint a fekélyes vastagbélgyulladást. A Crohn’s & Colitis Foundation of America becslése szerint a Crohn betegek mintegy 70% -a végül műtétre szorul, a károsodások illetve a felmerülő elzáródások miatt is.

Milyen az a Crohn betegség?

A gyulladásos betegségek közé tartozó (IBD) Crohn betegség, nagyban rontja az életminőséget és a kezelése is elég költséges. Az ilyen betegségben szenvedőknek körülbelül az ötöde a későbbiekben vastagbélrákban is szenvedhet, hiszen a teljes bélrendszer folyamatos gyulladásban van. A Crohn betegségben az immunrendszer tévesen támadja az egészséges baktériumokat a GI-traktusban. A krónikus gyulladás a bélfalak megvastagodását okozza, ami a tüneteket kiváltja. Ennek pontos oka nem egyértelmű, de örökletes tényező is közre játszhat. A Crohn betegség halálozási arány azért rendkívül nehéz téma, mert a halál okát egy ilyen gyulladásos betegségben nem olyan egyszerű egyértelműen megállapítani. Gyakori, hogy egy komolyabb betegség egyértelmű következménye volt a halált kiváltó ok, így a “fő” probléma csak közvetve játszott közbe.

A Crohn betegség tüneteiMilyen az a Crohn betegség

  • a has alsó vagy középső részén jelentkező fájdalom,
  • a hasmenés
  • és a fogyás is gyakori.

A szokásos kezelések közé tartozik:

  • az élethosszig is eltartó immunszuppresszív kezelés,
    crohn betegen sebészek dolgoznak
  • illetve a begyulladt bélszakaszok folyamatos sebészeti úton történő eltávolítása.

Mellékhatásokkal jár mindegyik beavatkozás és csöppet sem kellemes. A Crohn betegségben szenvedők életük során több műtéti beavatkozáson is áteshetnek. Ennél a betegségnél olyan műtétre is sor kerülhet, ahol egy bélnyílást készítenek műtéti úton a hasfalon és azon keresztül távozik a bélsár. Nagyon sokan elutasítják ezt a műtétet és inkább a diéta mellett döntenek, hiszen jó esetben a megtartott diéta sokat segíthet a betegség enyhítésében.  A diétás módszer természetesen csak és kizárólag akkor lehet sikeres, ha azt megfelelő táplálkozási szakértő állatja össze személyre szabva, étrendi ajánlásokkal.

Hányan vannak az érintettek?

Crohn betegség halálozási arány2013-ban a SOTE készített egy statisztikát, amelyben leírták, hogy az elmúlt 10-15 évben szinte megduplázódott a Crohn betegek száma a fejlettebb országokban. Évente mintegy 200 új beteget regisztrálnak csak a gyermekek között. Magyarországon egyre több gyermek is érintett a betegségben, amelyet sokan a rengeteg készételnek tudnak be, amelyet a kicsik elfogyasztanak. Az IBD, a gyulladásos bélbetegség így megközelítőleg ugyanannyi friss regisztrálást kap, mint az új daganatos betegségek. Ma már tudjuk, hogy egészen kicsi korban, akár csecsemőkorban is előfordulhat, hiszen az 5 év alatti gyermekek száma egyre nő, akik ebben a betegségben szenvednek. Az egyetem kutatása nem terjedt ki a Crohn betegség halálozási arány vizsgálatára.

Milyen gyógymódok léteznek?

A betegségek fellángolása esetén, mindig a beteg adott állapotához mérten kell a diétát alkalmazni. Heveny szakaszban a sópótlás, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékpótlás a legfontosabb. Nagyon súlyos esetben az friss ételek crohnban szenvedőknekenergiabevitelt kell fokozni. Azok a betegek, akik éppen egyensúlyi állapotban vannak, kicsit megkönnyebbülnek, hiszen a diétás lehetőségek tág határok között mozognak. A durva rostos élelmiszereket, a zsíros és olajos magvakat kerülni kell. Előnyös, ha a betegek pektinben igen gazdag élelmiszereket és szénhidrátokat fogyasztanak. A pektin segíti a koleszterin és a zsírok felszívódását, ezáltal nagyban csökken a vér koleszterinszintje. A diéta betartása esetén csökken a hasmenések száma, hiszen egy dugót képez, valamint megköti a rákkeltő anyagokat is. A speciális étrend célja, hogy az érintett bélszakaszt megnyugtassuk és pótoljuk az energiát és a tápanyagot. A beteg kondíciója ezáltal nagyban javulni fog. Erős hasmenés idején a tej fogyasztása tilos. Gyakori, kis étkezéseket kell bevezetni, ezáltal a gyomor nem lesz annyira megterhelve. A szükséges étrend összeállítása teljesen a betegség állapotától függ illetve attól, hogy az adott beteg mennyire érzékeny.

Kihez forduljak segítségért?

A MoDiet dietetikusai mindent megtesznek azért, hogy a nehézségeidet a körülményekhez képest mindig a legkönyebben tudd abszolválni. Személyre szabott étrendet állítanak össze a te igényeid szerint, segítenek kideríteni, hogy mik lehetnek a crohn betegség, ételallergia vagy egyéb emésztőrendszeri problémád  kiváltó okai. Miután ez sikerült, komplex életmódbeli tanácsokkal látnak el, hogy könnyebben vedd a mindennapok megpróbáltatásait.megbízható dietetikus