Alhasi fájdalommal és gyakori hasmenéssel küzd? Belegondolt már abba, hogy a háttérben akár betegség is állhat? Napjainkban egyre többet hallani a Crohn-betegségről, és annak külföldön történő gyógyításáról, ahol klinikák és magánorvosok kínálják a gyógyulás lehetőségét, de a tapasztalatok azt mutatják, hogy a legjobb eredmények mégiscsak az életmódváltással érhetőek el.

Milyen tünetekkel jár a Crohn-betegség?

De miről is van szó a mostanság a médiában is gyakran érintett téma, a Crohn-betegség esetében? Ez tulajdonképpenCrohn-betegség gyógyítása külföldön egy gyulladásos bélbetegség, amely a bélrendszer nyálkahártyájának gyulladásával jár együtt. A hasmenés annak következtében alakul ki, hogy az érintett sejtek vizet és sót engednek át, amely elsősorban hasmenés formájában távozik a szervezetből. A probléma az egészen enyhétől kezdődően a súlyos panaszokig változó tendenciát mutathat, s akár olyan szintet is elérhet, amely már a mindennapi tevékenységek elvégzésében is gátol.

A crohn betegség tünetei az alábbiak lehetnek

 • A hasi görcsök,
 • a kis fekélyek kialakulása,
 • a fogyás
 • és a csökkent étvágy mind arra utalhatnak, hogy az érintett betegséggel van dolgunk.

Fontos tisztában lenni azzal, hogy súlyos esetben

 • véres széklet,
 • láz,
 • a szervezetben itt-ott megjelenő gyulladások is előfordulhatnak.

Mivel mindez jelentősen befolyásolhatja az életminőséget, ezért nagyon nem mindegy, hogy sikerül-e megoldást találni. A Crohn-betegség gyógyítása külföldön és itthon sem lehetséges a maga teljességében, ezért inkább érdemes az életmódváltással elérhető eredményekre fókuszálni.

Mi állhat a Crohn-betegség hátterében?

A szakemberek régóta foglalkoznak a területtel, de ma sem tudják pontosan, hogy mi okozhatja annak kialakulását. A genetika biztosan szerepet játszhat benne, de bakteriális fertőzés vagy autoimmun folyamatok is befolyásolhatják a helyzetet. A városi környezet, a stressz, valamint az egészségtelen táplálkozás egyértelműen negatív hatással vannak a betegek állapotára, s éppen ebben rejlik a tünetmentesség lehetősége is.

Crohn-betegség gyógyítása külföldön – érdemes?

Sokan vannak, akik külföldi kezelési módszerekben hisznek, és a méregdrága lehetőségektől várják a gyógyulást. A tapasztalatok azonban azt mutatják, hogy például Németországban sem jobb a helyzet. A kinti klinikák a helyiek számára is drágán dolgoznak – ezért nemhogy kimenni nem érdemes, de inkább nyugatról jönnek ide a betegek -, és a távolság áthidalása sem megy egyszerűen a legtöbbek számára.

 • Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban vannak ugyan magánklinikák, melyek – többek között – a crohn betegség kezelésére, annak gyógyítására szakosodtak, de a költségek miatt itthonról igencsak korlátozott a lehetőségek száma.
 • Nagy-Britanniában a már ismert, több hónapos várólista miatt szóba sem kerülhet a folyamatos kezelés és akkor az árakról még szót sem ejtettünk.
 • A Skandináv országok biztosítási rendszere igencsak megnehezíti a külföldeik kúraszerű kezelését, egy ottani  kórházba Magyarországról, vagy bármely más kelet-európai országból több, mint bonyolult.
 • A szomszédos országok közül nincs említésre méltó magánkórház, ahova érdemes lenne utazni kezeltetni életmódváltásmagunkat.
 • A keletebbre helyezkedő államok egészségügyi szintje pedig a hazaikét sem érik el, így oda inkább nem tanácsos elmenni, még ha a nyugati árak töredékéért is kínálják szolgáltatásukat.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a Crohn-betegség gyógyítása külföldön sem kecsegtet több pozitívummal, mintha itthon fordulnánk orvoshoz. De akkor mégis mi lehet a megoldás? Kénytelenek az érintettek együtt élni a kínzó problémával és lemondani az életminőség javításának lehetőségéről? A szakemberek szerint a tünetmentesség nem másban rejlik, mint az életmódváltásban.

Crohn betegség gyógyítása életmódváltással

Ugyan sok érintett érdeklődik az iránt, hogy a Crohn-betegség gyógyítása lehetséges-e, mégis azt javasolja a legtöbb szakember, hogy először próbálkozzanak meg az életmódváltással. Ennek szerves részét képezi az étkezési szokások átalakítása, melyhez mindenképpen érdemes dietetikus segítségét kérni. Ahányan vagyunk, annyiféleképp működik szervezetünk, s az egyénre szabott diéta kiemelt jelentőséggel bírhat a tünetmentesítés érdekében. Konkrét gyógymód nem ismert, de az esetek nagy részében az étkezés átalakítása, a stressz mindennapokból való kizárása, valamint az egészséges alapanyagok, superfoodok fogyasztása szép eredményeket hozhatnak.crohn betegség gyógyítása

Cél az életminőség javítása

Nem állítható egyértelműen, hogy nem civilizációs megbetegedésről van szó a Crohn-betegség esetében, ezért célszerű kiküszöbölni azokat a faktorokat, melyek ronthatják az állapotot. A stresszmentesség, a feszültség oldása a mindennapokban, a természetes környezet, a tiszta levegő sokat segíthetnek. Ha ezek közül mindent nem is tudunk megoldani, legalább az étkezést alakítsuk át gyökeresen. Kerüljük a dohányzást, figyeljünk a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitelre, és változtassuk meg az ételekhez fűződő viszonyunkat. Tekintsünk rájuk úgy, mint gyógymódra, mely segítheti szervezetünk regenerálódását és a betegség tüneteinek enyhítését.

Mit tegyek, kihez forduljak segítségért?

A fentiek alapján elsősorban egy dietetikus felkeresését javasoljuk, aki egy számodra is megfelelő, betartható étrendet állít össze a te igényeid alapján. Fordulj bizalommal dieteikai tanácsadásért a MoDiet Budapest csapatához, akik készséggel megosztják veled tudásukat! Kattints az Érdekel gombra és akár már be is jelentkezhetsz konzultációra!