Az emésztés egészsége nagymértékben hozzájárul ahhoz, hogy sikerüljön megőrizni egészségünket és jó közérzetünket. Ha bármely területe problémás, azt előbb vagy utóbb biztosan megérezzük. Mivel azonban a bélnyálkahártya gyulladás tünetei igen sokrétűek, és többféle betegségre is utalhatnak, így korántsem egyszerű a diagnózis felállítása. A gyakran csak Crohn-betegségként ismert bélnyálkahártya gyulladás hasi fájdalmakkal és akár az életvitelt is befolyásoló hasmenéssel jár együtt. Gyógyítása ugyan jelenleg még nem lehetséges, de az életmód megváltoztatásával már sokat tehetünk a tünetek enyhítése érdekében.hasi fájdalmak térképe

Honnan ered a Crohn-betegség?

Ahogyan a betegség gyógyítása is rejtély egyelőre a szakemberek számára, éppen úgy homályos foltnak számít az, hogy mi indítja el annak kialakulását. Abban a legtöbb szakember egyetért, hogy a stressz, vagy az egészségtelen táplálkozás nem generálhatnak Crohn-betegséget, viszont a már meglévő panaszokat kétségkívül súlyosbíthatja e két faktor. crohn betegség fokozó ételek

genetikaA tapasztalatok azt mutatják, hogy a betegség visszavezethető genetikai okokra, de az immunrendszer is fontos szerepet játszhat annak kialakulásában. Nem ritka ugyanis, hogy valamilyen fertőzés következményeként jelenik meg a gyulladt bélszakasz. Előfordulhat az is, hogy a gyulladást egy autoimmun folyamat hozza létre, mely során az immunrendszer a saját bélnyálkahártyát támadja meg, és tulajdonképpen semmilyen más kórokozó nincsen jelen. Bélnyálkahártya gyulladást legtöbbször a 20 és 30 éves kor közöttieknél diagnosztizálják, de tulajdonképpen bármely életkorban kialakulhat. Rizikótényezőnek számíthat például a dohányzás, de a nagyvárosi levegő és az egészségtelen környezet is befolyásolhatják a kialakulást.

Melyek a bélnyálkahártya gyulladás tünetei?

Mindenkinél másként jelentkeznek ezek a tünetek, és arra sincs egyértelműen megállapítható szabály, hogy hirtelen

bélnyálkahártya gyulladás tünetei

jönnek, vagy fokozatosan észleli azokat a beteg.

  1. A rendszeres hasmenés intő jel lehet, ugyanis a bélnyálkahártya gyulladás tünetei között ez szerepel a leggyakrabban. Oka: a gyulladt sejtek visszaengedik a sót és a vizet, amely nem tud a vastagbélben felszívódni, így hasmenés formájában távozik.
  2. Társulhat mindez hasi fájdalmakkal és görcsökkel, mely utóbbiak szintén hasmenésre hajlamosítanak.
  3. Súlyosabb esetben hányinger is társul a panaszok mellé, sőt, vér is megjelenhet a székletben.vastagbélgyulladás
  4. A bélnyálkahártya gyulladás tünetei között előfordul még a bél felszínén megjelenő kis sebek. Ezek idővel fekélyekké válhatnak, és a bélfalba benyúlhatnak.
  5. Mivel a bélrendszer érintett szakasza nem alkalmas a tápanyagok felszívására, így étvágycsökkenés és fogyás is jellemzik a pácienseket.
  6. Sajnos tény, hogy a Crohn-betegség olyan egyéb panaszokat is okozhat, mint a szemgyulladás, a májgyulladás, vagy a különféle bőrbetegségek.

Mit ehetnek az érintettek?

A Crohn-betegség tünetmentessé tételében nagyon fontos szerep jut a táplálkozásnak. Mivel speciális étrend követése javasolt, ezért az érintetteknek mindenképpen javasolt szakemberhez fordulni. A kímélő étrend legalább olyan lényeges, mint a rendszerint tápanyaghiányos beteg erőnlétének javítása. A fehérjében és energiában gazdag ételek körültekintő megválasztása rendkívül fontos.főtt sárgarépa

  • A természetes gyógymódok közül érdemes olyan forrázással készített teákat bevetni, mint citromfű vagy a körömvirág.
  • Az almapüré, a sós burgonya, a főtt rizs, és a főtt sárgarépa kifejezetten javasoltak, de a zabpehelyből, rizsből készített nyákleves fogyasztása is hasznos.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy mivel komoly emésztőszervi betegségről van szó, mely a teljes szervezetre hatást gyakorol, ezért a szakértelem nem nélkülözhető a speciális étrend összeállításakor. Dietetikus segítségével sikerülhet rálelni azokra az ételekre, melyek nem okoznak hasmenést, javítják az általános közérzetet és az erőnlétet is a kívánt irányba mozdítják.

Látogass el a MoDiet honlapjára és tudj meg többet a személyre szabott étrend kialaításáról!

Kattints a képre!